On nimittäin meidän koirat monien mielestä. Mindy on siis bordercollie ja Rilla tolleri. Tai ainakin Rillassa "on varmasti tolleria!"(kun luullaan sekarotuiseksi). Pentuna Mindy oli myös karjalankarhukoira (meidän mielestä panda-karhukoira). Rilla taasen on ollut tollerin lisäksi myös bretoni ja hovawart(!).

Mutta kauniita tyttöset on vastaantulijoiden mielestä. Vissiin aussiet on kaksin aina kaunihimpi Hymy 

Nyt Mindyn juoksun ansiosta meillä on oikein remmilenkki-kuuri. Välillä sujuu, toisinaan ei. Yksinään Mindy kulkee jo aika nätisti pitkät pätkät, vetämättä. Mutta yhdessä Rillan kanssa kulkiessa oppi unohtuu ja tulee kiire, nopeasti, edelle, ihan mihin vaan. No, välillä tulee sitten pätkiä, joissa voi haaveilla, että kahden koiran remmilenkit voi joskus olla ehkä mukavia ja leppoisia. Kunnes sitten tulee joku koira vastaan... Eniten mua rasittaa ne talot, joissa on joskus epäsäännöllisin väliajoin räyhä koira pihassa. Kuljemme siitä ohi noin 30 päivänä peräkkäin ja on ihan rauhallista, mutta 31. päivänä se hmm tietyn rotuinen koira hyppää aidalle pauhaamaan, niin että itse saa slaagin, Rilla räjähtää ja Mindy pomppii mihin sattuu. Siinä on sitten remmit ja koirat sekaisin, ja ohita siinä nyt sitten "rauhallisen itsevarmasti" (lainaus koirakuiskaajalta). Jos se koira olisikin siellä joka päivä, niin voisi kunnolla harjoitella sen talon ohituksen. Mutta se pitää sellaista mekkalaa, että ymmärrän, että se on siellä vain harvakseltaan.

Nyt kun koirat on tauolla treeneistä, olen lueskellut erinäisiä koiran koulutus-oppaita. Mm. Ääni rauhoittaa, Koirakuiskaaja, Positive training for show dogs, ja myös Peetsan Koiran korjauskirjaa on tullut taas lueskeltua. Mutta kuten ystäväni Kirsi totesi, noissa oppaissa on yksi paha vika: koirat eivät lue niitä! Kieli ulkona  Mutta mielenkiintoisia juttuja niissä on. Meillä on nyt kokeiltu tuon Ääni rauhoittaa-kirjan oppeja ja naksuteltu Rillalle muutamia koiria, ja kyllä näkyy tehoavan. Jatkamme harjoituksia.

Harjoituksista puheenollen, eilen illalla Rilla sai pitkästä, pitkästä aikaa tehdä vähän tokoa. Ja vähän kai se oli intona! Pari merkkiä ja ruutua, seuraamista ja liikkeestä asentoja (seiso, istu, maahan). Palkkana lelua ja kuivamuonaa. Aivan ihanaa Rillan mielestä Hymy No Mindykin sai tehdä pari ruutua ja leikkiä, sen verran irrallaan oloa kotipihassa.